Jak správně skladovat česnek, aby vydržel co nejdéle
Jak správně skladovat česnek, aby vydržel co nejdéle
Česnek je malý zázrak české kuchyně – a když ho skladujete správně, vydrží vám i několik měsíců čerstvý. Pojďme si ukázat, jak na to, aby nezplesnivěl, nevyklíčil ani neztratil chuť.
1. Vyberte si správné místo
Česnek má rád sucho, chlad a tmu.
Ideální je sklep, spíž nebo suchá komora, kde se teplota pohybuje mezi 5–10 °C.
Nikdy ho neukládejte do lednice – vlhkost v ní způsobuje klíčení a hnilobu.
2. Skladujte ho v síťce nebo ošatce
Česnek potřebuje dýchat, proto ho nikdy nenechávejte v plastovém sáčku.
Ideální je síťka, proutěný košík nebo papírový pytlík.
Vzduch kolem palic zabrání vzniku plísní a česnek zůstane suchý a pevný.
3. Vyhněte se přímému světlu a teplu
Na kuchyňské lince nebo v blízkosti sporáku česnek rychle ztrácí chuť i sílu.
Sluneční světlo způsobuje vysychání a teplo zase spouští klíčení.
Uložte ho proto do tmavší části kuchyně nebo do spíže.
4. Pozor na vlhkost
Pokud byste měli česnek v uzavřené nádobě nebo ve vlhkém prostředí, velmi rychle začne měknout a plesnivět.
Dbejte, aby měl kolem sebe cirkulaci vzduchu – to je klíč k dlouhé trvanlivosti.
5. Co dělat s česnekem, který začíná klíčit
Klíčky nejsou nebezpečné, ale mají hořkou chuť.
Takový česnek můžete stále využít – třeba do pečených jídel nebo polévek, kde se chuť zjemní.
Pokud se vám česnek rozklíčí více, usušte ho nebo zpracujte na česnekovou pastu či sůl.
Tip na závěr
Pro extra dlouhou trvanlivost můžete česnek usušit, zamrazit nebo naložit do oleje – ideální pro kuchaře, kteří ho používají denně.
Závěr
Správně skladovaný česnek vydrží měsíce a zachová si vůni i chuť.
Vyzkoušejte český česnek z našeho e-shopu – kvalitní, poctivě vypěstovaný a vždy čerstvý.
Záznamy nebyly nalezeny...
.png)